Visszahívást kérek!

Bredele - az elzászi karácsonyi aprósütemény receptje

Aktuality
Bredele - az elzászi karácsonyi aprósütemény receptje

Bredele - az elzászi karácsonyi aprósütemény receptje

2015-12-14

 

Bredele - az elzászi karácsonyi aprósütemény receptje

 

Novemberben az elzászi családok elkezdik a karácsonyi készülődést az aprósütemények, a bredele készítésével. Ilyenkor igazi karácsonyi, vagyis fahéj és mézeskalács illat lengi be a lakást. A kész süteményeket fém dobozba teszik és egészen karácsonyig ott tárolják, majd ezzel kínálják a vendégeket.

A süteménynek nagyon sok változata létezik: ánizsos, cukormázas, vajas, diós, mandulás.

Ez egy alaprecept, mely ízesítésében akár szabadon variálható.

 

A Bredele receptje

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje
  • 270 g porcukor
  • 1 evőkanál cseresznyepálinka
  • 330 g őrölt mandula
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Felverjük a tojásfehérjét, míg kemény nem lesz. Hozzáadjuk a porcukrot és a cseresznyepálinkát, majd a darált mandulát és a fahéjat és jól összekeverjük. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra, a deszkára porcukrot szórjunk. Csillag vagy hold alakúra vágjuk a kekszeket és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket. Kenjük le a tetejüket egy kis tojásfehérjével és hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni/pihentetni akár egy éjszakán át! A következő napon az előmelegített sütőben süssük 160 °C-on kb. 10-12 percig.

 

 

Forrás: http://ee.france.fr/hu/information/bredele-az-elzaszi-karacsonyi-aprosuetemeny-receptje