Visszahívást kérek!

BÖJTÖS ÉTELEK, MEGTISZTULÁS, ELVONULÁS

Aktuality

BÖJTÖS ÉTELEK, MEGTISZTULÁS, ELVONULÁS

2016-02-11

 

BÖJTÖS ÉTELEK, MEGTISZTULÁS, ELVONULÁS

 

Lehet, hogy ellentmondásnak tűnik egy hasát kiváltképpen szerető ember számára, de a nagyböjt alatt sem kell teljesen lemondanunk a kulináris élvezetekről amellett, hogy a pozitív értelemben vett böjtöléssel a saját szervezetünkben is nagytakarítást végzünk.

A 40 napos, húsvétvasárnapig tartó nagyböjt a legizgalmasabb ünnepkörünkhöz tartozik. A keresztény kultúrkör legnagyobb böjtös ünnepe hamvazószerdával kezdődik, amikor szigorú böjtöt kell tartani, mely alatt csak napi háromszori étkezés engedélyezett, és tilos húst fogyasztani. A nagyböjt első hete, amit csonkahétnek vagy húshagyóhétnek, sőt Sümegen semmihétnek is neveznek, nem csak szerdai kezdete miatt kakukktojás.

A hagyomány szerint hamvazószerda szigorú böjtös napját egy igazi torkos nap követi, amit el is neveztek torkoscsütörtöknek, zabálócsütörtöknek, kövércsütörtöknek vagy tobzódócsütörtöknek, és még számtalan variációban találkozhatunk vele. Ez a nap arra szolgált, hogy a farsangról megmaradt ételeket szó szerint befalták, szigorúbb közösségekben a koldusoknak, rászorulóknak ajándékozták.

A csütörtöki lakomát követően azonban már nincs több lazsálás, és az alapvetően húsfogyasztásra beállt háztartásoknak jól fel kell  kötniünk a kötényeiket, ha a maradék 38 visszafogott, lehetőség szerint állati fehérjétől mentes (bár ma a katolikus vallás szerint csak a nagyböjti péntekeken kötelező a hús elhagyása) napot kreatív ételsorral szeretnék megtölteni. Erre azonban már elődeink gondoltak, így a paraszti kultúrából számos egyszerű, de remekbe szabott fogást és ötletet vehetünk át, mint a lepénykenyér, a korpával készült savanyú leves, aszalt gyümölcsös ételek, a kásák például kölesből, zabból, főtt tésztafélék és főzelékek formájában.

 

Frissen sült kenyér, házi műzlik és szójatermékek

 

A nagyböjt időszaka alatt sem kell tehát felhagyni a gasztrorendezvények és éttermek kínálatának élvezetével, hiszen egyre több étlapon szerepelnek böjti fogások, a bio- és helyi termékek kínálatában egészséges, a böjti időszaknak megfelelő ételekből válogathatunk.

A böjtnek azonban létezik más olvasata is, hiszen a vallási szokáson túl a tavaszi megtisztulásnak pozitív egészségügyi hozadéka is van. A télen felgyülemlett méreganyagoktól, stressztől, vitaminhiánytól ebben az időszakban a legjobb megszabadulni, felkészülni a nyárra, a kerti munkával és a több mozgással járó, szabadban töltött aktivitás idejére.

Szervezetünk megtisztítását segítik gyógynövényes készítmények, például tisztító teák, mézek, gyógyfüvek, melyeket a pannonhalmi és a bakonybéli bencés apátság gyógynövényes kertjeiből is beszerezhetünk. A táplálékon túl hasznos és egyúttal kellemes méregtelenítési forma a gőzfürdő vagy a szaunázás akár egyedül, akár csoportosan egy szaunaszeánsz szertartáson.

A stresszűzés és lelki feltöltődés fontos momentuma az az idő, amit önmagunkra fordítunk, tehetjük ezt imával, meditációval, sétával is. Magyarországon trenddé vált, hogy a vallási intézmények újra megnyitják vendégházaikat, látogatóközpontokat hoznak létre a világi turisták számára, ahol autentikus körülmények között vonulhatnak el, töltődhetnek fel.

Az elvonulásra való igényt felismerve a hazai szállodák is kínálnak böjtös, az elvonulást segítő programokat, sőt külön erre a célra épít az egykori Sopronbánfalvi Kolostorban működő elvonulási központ.

 

 

Forrás:http://itthon.hu/uti-tippek/-/article/14220/mit-ehetunk-a-nagybojt-alatt-;jsessionid=EF05C5FE6B4AE813BF1C4ADA55B68AD2