Visszahívást kérek!

Európa legszebb kertjei,melyeket látni érdemes

Aktuality
Európa legszebb kertjei,melyeket látni érdemes

Európa legszebb kertjei,melyeket látni érdemes

2016-03-07

 

Európa legszebb kertjei

Van valami érdekes az európai kertekben, ami arra ösztönzi az embereket, hogy felkeressék ezeket a parkokat, arborétumokat. Lehet, hogy a tökéletesre nyírt bokrok, vagy a táj szépsége.

Kidugták a fejüket az első krókuszok, hóvirágok, néhol már virágzik az aranyvessző. A Huffington Post összegyűjtötte Európa tíz legszebb kertjét, amelyeket nem szabad kihagynunk utazásaink során.

 

Királyi Botanikus Kertek, azaz Kew Gardens – London

A 18. században alapította II. György fia, Frigyes walesi herceg és természetimádó felesége, Auguszta hercegné London délnyugati részén, a Richmond upon Thames kerületben. 2003 óta az UNESCO világörökség része.

Hetvenezerféle növény, nyolcmillió préselt példány a herbáriumban, hét üvegház, erdei, vízi, téli és titkos park, na meg bambusz-, azálea-, rózsa- és még tucatnyi kert a növények szerelmeseinek.

 

 

Château de Villandry – Loire-völgy, Franciaország

Tizenöt kilométerre Tours-tól találjuk az egyik utolsó, 1536-ban épült Loire-menti reneszánsz kastélyt és kertet. A régi metszetek és tervek alapján rekonstruált kertnek három szintje van, legfelül találjuk a vízikertet, a másik két szinten pedig a geometrikusan elrendezett ágyásokat.

 

 

Mount Stewart – County Down, Észak-Írország

A 18. századi neoklasszicista kúriát és a hozzá tartozó mintegy 40 hektáros kertet, pontosabban kerteket Strangford Lough keleti részén találjuk. Van itt Lóhere-kert (Shamrock Garden), Elsüllyedt kert, (Sunk Garden), Olasz- és Spanyol-kert, és egy csodás mesterséges tó.

Ősszel három hétvégén át fényfesztivált tartanak itt,esténként a különleges növények, a tó, az ösvények misztikus fénybe borulnak, a háttérben pedig kellemes zene szól.

 

 

Peterhof, Petrodrovec – Szentpétervár, Oroszország

Peterhof eredetileg erdős terület volt, ahová Péter cár 1723-ban barokk palotát építtetett.  Az impozáns épületből ellátni a Finn-öbölig, és Szentpétervár is feldereng a távolban. Az igazi látványosság azonban a Nagy vízlépcső, amely egészen a tengerig leér.

 

 

Giardino Giusti – Verona, Olaszország

A Giardino Giusti Olaszország egyik legszebb reneszánsz kertje. 1580-ban alapították, 1930-ban nagy műgonddal, az eredeti állapotokat szem előtt tartva felújították. Ötszáz éves ciprusfák, kétszáz éves sövénylabirintus, szökőkutak, barlangok, szobrok várnak itt ránk, és az a hihetetlen érzés, hogy Mozart és Goethe is gyakran sétálgatott itt.

 

 

Giardino di Boboli – Firenze, Olaszország

A Pitti-palota mögött elterülő, 1550-ben alapított kert felnyúlik egészen a nevét adó Boboli-dombra. A geometrikus elrendezésű kert fő útvonalain kívül sok-sok kis ösvényen bolyonghatunk szökőkutak, szobrok, különféle épületek, mesterséges barlangok, egy kisebb és egy nagyobb tó mentén.

 

 

Versailles-i kertek – Versailles, Franciaország

Szerény vadászkunyhónak indult, az európai kastélyépítészet csúcspontja lett belőle. A Versailles-i palota

XIV. Lajos megalomán álma 700 szobával, 2153 ablakkal és 1250 kandallóval. A Napkirály 1682-ben költözött ide, de soha nem látta készen a palotát, mert a munkák még halálakor is folytak. A kertépítés is 25 évig tartott, ugyanakkora gonddal készült, mint az épület.

 

 

Generalife – Granada, Spanyolország

Az Alhambrával szemben épült fel 1319-ben a Nap-dombra az iszlám kert tipikus példája,a Generalife palota belső udvara. A granadai királyok nyári pihenőhelyéül szolgált. Az Alhambrától sétaút vezet ide, egyenesen a Medence-udvarba, a kert legismertebb részébe. A Generalife egzotikus, buja kertjében gazdagon terem a babér, a ciprus, a mirtusz, a leander, az aleppói fenyő, a déli ostorfa, és még egy csomó mediterrán növény.

 

 

Keukenhof – Lisse, Hollandia

A holland Keukenhof neve egyszerűen konyhakertet jelent, mivel annak idején itt termesztették a zöldségeket és a fűszereket a keukenhofi kastély grófi konyhája számára.

A világ legnagyobb, 32 hektáros virágoskertje,Lisse mellett, Amszterdamtól délnyugatra hozták létre 1949-ben. Évente hétmillió virághagymát ültetnek el a parkban, amely március utolsó hetétől május közepéig látogatható. A leglátványosabb időszak április közepe, amikor a híres holland tulipánok virágoznak.

 

 

Ludwigsburg-kastély – Ludwigsburg, Németország

Németország legnagyobb barokk kastélyát 1704-ben kezdték el építeni és 1733-ban fejezték be. Az évtizedekig húzódó építkezés során négy építőmester irányította a munkálatokat. Az épület folytatásának tekintett hatalmas park déli részét a második világháború után az eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták.

 

 

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/europa/20160306-europa-tiz-legszebb-kertje-a-huffington-post-szerint.html