Visszahívást kérek!

Kiváló minősítésű hazai fürdővizek

Aktuality
Kiváló minősítésű hazai fürdővizek

Kiváló minősítésű hazai fürdővizek

2016-06-17

 

 

 Az Európai Unió értékelési rendszere alapján idén a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek többsége kiváló minősítést kapott. A 205 minősített strand több mint 96 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, mindössze egy lett kifogásolt és 6 tűrhető (többségében tiszai strandok).

 

A balatoni strandok többsége, a Fertő-tó és a Hévízi tófürdő is kiváló minősítést kapott.

A teljes listát az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján tekinthetik meg.

A minősítést négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze a kockázat statisztikai értékelésével, ami a vízminőség változásait és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is vizsgál. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Nyitás előtt minden strandot ellenőriznek. Egy szabadvízi fürdőhelyet általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

 

Összegyűjtöttük a nagy tavainknál található szabadstrandokat, ahol ingyen élvezhetik a hűsítő fürdővizet, melyeknek a vízminősége ugyancsak kiváló vagy jó minősítést kapott!

Balaton:

A Balaton mellett több helyen is találtok kijelölt szabadstrandot. Ezeken a helyeken általában megtalálni a szokásos strand-felszerelést, öltözőt, illemhelyet és büfét is.

Balatonakarattya - Gumirádli szabadstrand
Balatonkenese - Alsóréti szabadstrand
Tihany - Gödrösi szabadstrand
Örvényes
Balatonberény - Csicsergő sétányi szabadstrand
Balatonfenyves - Nagyszabadstrand
Balatonföldvár - Keleti szabadstrand
Balatonlelle - Nyugati szabadstrand
Balatonmáriafürdő - Szabadstrandok
Balatonszárszó - Központi szabadstrand
Balatonvilágos - Községi szabadstrand
Fonyód-bélatelep - szabadstrand
Szántód - Beach Party szabadstrand
Zamárdi - Bácskai utcai szabadstrand

Velencei-tó

Európa egyik legmelegebb vizű tavánál évente 2050 órán át szikrázóan süt a nap. Ráadásul a vízében rengeteg az oldott ásványi anyag, melyek enyhíthetik az ülőmunka fáradalmait

Velence szabadstrand

A tó legújabb és legszebb ingyenes gyepes, homokos partszakaszán sekély a víz, sétányok, játszótér és sportpályák és találhatók itt. Szolgáltatásai között van büfé, vízibicikli és kajak-kölcsönző, illemhely, öltöző és zuhanyzó is.

Tisza-tó

A Tisza-tó Magyarország legnagyobb mesterséges tava. A turisták körében hamar népszerű lett, mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál. Mára kiépültek a szálláshelyek, beindult a falusi turizmus, a tó körül kempingek, szállodák, strandok működnek.

Poroszlón megnyílt a Tisza-tavi Ökocentrum és itt található az egyik legjobb szabadstrand is.

poroszlo

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik és a fürdőzés higiénés feltételei sincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavak). Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket soha ne hagyják felügyelet nélkül!

 

Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/20-ingyenes-strand-ami-megmenti-a-nyarad/

          http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/kivalo_minositest_kaptak_a_hazai_furdohelyek/20160616115850