Visszahívást kérek!

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Aktuality
Európai Egészségbiztosítási Kártya

Európai Egészségbiztosítási Kártya

2016-06-21

 

Itt a vakációszezon, sokan már tervezgetik az idei nyaralást vagy éppen utazás előtt állnak. Külföldi utaknál a szálláshelyek, útvonalak tervezgetése mellett érdemes gondolni a kinti biztonságra is. Fontos, hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha otthontól távol esetleg baj ér bennünket.

Az európai egészségbiztosítási kártya már jó pár éve segíti a turistákat külföldi útjaikon. Azonban számos téves elképzelés kapcsolódik hozzá, amelyre sokszor már csak „élesben” derül fény, amikor vészhelyzetben szeretnénk használni. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kártya használatával kapcsolatban.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Egy olyan ingyenes kártya, amelynek révén ideiglenes tartózkodása során Ön az EU bármelyik 28 tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van, ugyanolyan feltételekkel és költségek megfizetésével (bizonyos országokban ingyenesen), mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek.

A kártyákat az Ön nemzeti egészségbiztosítási szolgáltatója bocsátja ki.

Fontos, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya:

  • nem helyettesíti az utazásbiztosítást. Nem jogosít magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetők az olyan költségek, mint pl. visszaútra szóló repülőjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke.
  • nem fedezi az Ön költségeit, ha kifejezetten olyan céllal utazik, hogy orvosi kezelést vegyen igénybe,
  • nem garantál ingyenes szolgáltatásokat. Miután az egyes országok egészségügyi rendszere más és más, ezért előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazájában nem számolnak fel pénzt, egy másik országban nem ingyenesek.

Tehát a kártya  nem jelent feltétlen ingyenességet – mivel az egészségügy kialakítása tagállami hatáskör, így az országok maguk választják meg, milyen módon finanszírozzák az egészségügyi rendszerüket, kisebb vagy akár nagyobb hozzájárulást kérve a betegektől. Számos országban kell fizetni az orvoslátogatásért vizitdíjat vagy valamilyen általános receptdíjat, de olyan rendszer is van, ahol először kifizettetik az ellátás díját, majd abból a hatályos tagállami jogszabályok alapján a visszatéríthető összeget később visszaadják. Ezek az ún. visszatérítéses rendszerek, ilyen működik például Franciaországban, Belgiumban és Luxemburgban és bizonyos egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban. Az egyes országokban szokásos önrészek mértékéről az OEP összefoglalójában találtok hasznos információkat.

A kártya használata

Fontos még kiemelni, hogy a Kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el, privát praxisban dolgozó orvosoknál nem vehetünk igénybe szolgáltatásokat a társadalombiztosítási rendszer fedezetére. Szintén fontos megjegyezni, hogy a kártya csak ideiglenes tartózkodás esetén használható. A szükségességről minden esetben a kezelőorvos dönt, figyelembe véve a beteg állapotát, illetve azt, hogy mennyi ideig tartózkodik az adott országban.

Kártya vs. utasbiztosítás

Mivel az uniformizált kártya azt szolgálja, hogy a különböző országok biztosítói az igazolt jogviszony alapján lerendezzék egymás közt az egészségügyi ellátások finanszírozását, ezért a kártya nem minden utazáshoz kapcsolódó problémára nyújt megoldást. Egy utasbiztosítással összehasonlítva az egészségbiztosítási kártya nem támogatja / fedezi például a beteg hazaszállítását, az esetleges poggyászkárt, az elveszett mobiltelefon költségét vagy az autó lerobbanása esetén a hazaszállítást.

Mindezek mellett számtalan esetben lehet segítségünkre a kártya azzal, hogy használatával a helyiekkel azonos feltételekkel vehetünk igénybe egészségügyi szolgáltatásokat. Ha elcsúszunk a medence partján, beletenyerelünk egy tengeri sünbe vagy balesetet szenvedünk egy helyben bérelt robogóval, nem kell azzal foglalkoznunk, hogy bizonygatjuk, biztosítottak vagyunk valahol az EU területén. A kártya ingyenes, ráadásul 3 évig érvényes – így mindenképpen érdemes kiváltani. Ha pedig bizonytalanok lennétek a használatában, akkor egy remek okostelefonos alkalmazás is segít. 

 

Amennyiben kérdése van BBP biztosítás  (Betegség baleset és poggyász) kötésről Irodánk szívesen áll rendelkezésére az alábbi telefonszámon:+36 1 236 0315 , illetve az alábbi e-mail címen: utazas@schuster.hu

 

Forrás:

http://europapont.blog.hu/2016/06/06/europai_egeszsegbiztositasi_kartya_204
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=hu