Visszahívást kérek!

Tűzijáték története

Aktuality
Tűzijáték története

Tűzijáték története

2016-12-31

 

Tűzijáték története

 

A tűzijáték Kínából származik mintegy 2000 évvel ezelőttről. A legelterjedtebb legenda szerint a felfedezése véletlenül történt egy kínai szakács a konyhájában, aki szenet, ként és salétromot kevert össze, ami begyulladt és elégetett. Később ezt a keveréket egy bambuszcsőbe préselte bele, ami felrobbant.


Más források szerint a tűzijáték felfedezése a 9. század folyamán a Song dinasztia (960-1279) alatt történt.
A kínai Li Tian nevű szerzetes leírásai szerint a robbantgatás 1000 évvel ezelőtt kezdődött. A kínai emberek minden év április 18-án ünneplik a petárda feltalálását.


A tűzijátékról a mai és a múltban élő emberek azt gondolták, hogy elűzi és megvédi őket a gonosz szellemektől. A kísértetek félnek a hangos puffogtatástól, durrogástól. A robbantgatást előszeretettel használják a mai napig is eseményekre, születésre, halálozásra, és születésnapokra. A Kínai újév rendkívül népszerű esemény, hatalmas tűzijátékkal űzik el a gonosz szellemeket az újévtől.
Egyes források arra utalnak, hogy a tűzijáték Indiából származhat.

Tűzijáték elterjedése Európában

Egyes írások szerint a 13. században Marco Polo is szállított puskaport Kínából Európába, bár néhány forrás szerint kereskedők is szállítottak feketelőport Európába a kereskedelmi útvonalakon. Európában a feketelőport elsősorban katonai célokra használták: fegyverekhez, az első rakétához. Olaszok használták elsőként a feketelőport tűzijátékgyártáshoz.


Hazánkban az első nagyobb tűzijátékot 1476. december 22-én Mátyás király és Aragóniai Beatrix esküvőjén lehetett látni.


A 18. században Németország és Olaszország volt a piacvezető Európában. Érdemes megjegyezni, hogy számos vezető amerikai tűzijáték kereskedő olasz származású, mint a Gucci család, Rozzi család és a Zambelli család.


Az angolokat is magával ragadta, lenyűgözte a tűzijáték. A tűzijáték nagyon népszerű lett I. Erzsébet királyné uralkodása alatt. William Shakespeare is említést tesz műveiben a tűzijátékról. A királynő annyira élvezte a tűzijátékot, hogy ő maga hozta létra a „Fire Master of England” mesterséget.  II. Jakab király annyira elégedet volt a tűzijátékkal az ünnepi megkoronázási ceremónián, hogy lovaggá ütötte a tűzmestert.

 

Forrás:http://tuzijatekok.eu/tuzijatek-tortenete/