Visszahívást kérek!

10 program, ha csak egy napja van kikapcsolódni

Aktuality

10 program, ha csak egy napja van kikapcsolódni

2016-08-16

10 program, ha csak egy napja van kikapcsolódni

 

Még javában tombol a nyár, ezért  összegyűjtöttünk egy listát azokról a programokról, helyszínekről, melyek egy napos kikapcsolódást nyújtanak Budapesten és környékén:

 

1. Strandoljon árnyas ősfák alatt!

Bár a Csillaghegyi strandfürdő nincs annyira közel a belvároshoz, a HÉV sokat segít az út megtételében. Hétköznap nincsenek sokan, így elkerülhető a tömeg, de hétvégén is menedékkel szolgál a strand hatalmas ősfás területe, ahol barangolni is lehet. A strandfürdő forrásait a leírások szerint már a Római korban felfedezték, nem véletlen, hogy a Csillaghegyi strand a főváros második legrégebbi strandja (a Római strand után). A strand hangulatához különleges - például a nagy medencét övező, más-más szokatlan tárgyat a kezükben tartó kis puttók - szobrai is hozzájárulnak.Annak ellenére, hogy a strandon csak három medence van, a mozgásra vágyóknak nem kell az unalomtól tartaniuk; a bejárattól balra ugyanis egy szabadtéri fitness park várja őket. Mindezzel együtt a belépő pénztárcakímélő, 1000 forintért szaunahasználat és ruhatár is jár.

csillaghegyi.jpg

 

2. Időutazás a falvak, tanyák világába 

A fővároshoz közeli Szentendre egyik kedves és hívogató látványossága a Skanzen, ahol a népi építészet és a mindennapok örökségét vehetjük szemügyre. Egyedülálló hangulatának köszönhetően száz évet ugrunk vissza a múltba, miközben megismerjük, hogyan éltek az emberek az ország különböző tájegységein. Bár forróbb napokon a szabadban nem kímél majd bennünket a meleg, a vályogházak hűvösében megpihenhetünk.

szentendre.jpg

 

3. Boldog békeidők a dunabogdányi strandon

Szentendre és Leányfalu után tűnik fel Dunabogdány, aminek homokos, kiváló vízminőségű Duna-parti strandját egyre többen szeretik. Ha még nem fürdött a Dunában, mindenképpen próbálja ki! Bár a folyó gyorsan mélyül, a gyerekek is szívesen játszanak a partközeli részen, nagyjából az első két-három méteren. A büfék és az éttermek kínálata pedig egészen széles errefelé, kicsit olyan az egész, mint egy békebeli strandolás.

 

4. Fedezzen fel a budapesti barlangokat!

A Pál-völgyi-barlang ma ismert hossza 29 km. Ebből egy 500 méteres túraútvonal látogatható, ami számos különlegességet tartogat: hasadékszerű folyosókat, változatos cseppköveket és ősi kagylólenyomatokat.

A Szemlő-hegyi barlang ennél sokkal hosszabb részben tekinthető meg, mintegy 40 perces túravezetéssel. Itt a cseppkövek kevésbé jellemzőek, viszont rengeteg ún. borsószemmel és karfiollal találkozhatunk, amelyek a barlang létrejötte közben a víz alatt, vagy éppen a víz felett keletkeztek. A túra során megismerjük a barlang emblémájává vált nagy orrú boszorkányfejet, és miközben leereszkedünk a legmélyebb részére még zenei aláfestést is hallhatunk.

Fontos: a Pál-völgyi barlang 5 éves kor és 105 cm alatt nem látogatható! Kombinált jegyet viszont lehet kapni a Pálvölgyi és a Szemlő-hegyi barlangra együtt.

Mindenképpen készüljenek fel meleg ruhákkal, a barlangok hőmérséklete egész évben 11-13°C.

szemlohegyi.jpg

 

5. Barangolás a várnegyed alatt

A várnegyedben található Budavári Labirintus évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend, sőt egy alkalommal egy turisztikai szakíró a világ 7 földalatti csodája közé sorolta. A testet és a szellemet is felfrissítő  hűs levegőjű, izgalmakkal teli barlangpincék láncolata felejthetetlen élményt nyújt az ide látogatóknak. ahol olyan különleges helyszíneket is megtekinthet, mint Drakula kamrája, vagy a Középkori kőtár és az Opera Panoptikum.

labirintus2.jpg

 

6. Egy különleges törökfürdő: Veli Bej fürdője

Veli Bej fürdő nyolcszögletű csarnoka és kristálytiszta, termálvizű medencéje már látványnak is pompás. A medence vize természetes felfrissülést biztosít, hiszen még klórozni sem kell a termálvíz gyors átfolyásának köszönhetően. A nagy medence mellett még számos, a fáradt végtagokat pihentető szolgáltatás található még itt.

veli_bej.jpg

7. Velencei paradicsom elérhető közelségben

A természeti adottságoknak köszönhetően a Velencei- tó Európa egyik legmelegebb tava.

A parton több strand, köztük szabadstrand található, igény szerint lehet válogatni a nyüzsgő nyaralás és a csendes pihenés hangulatát nyújtó partszakaszok között. Nem utolsó szempont az sem, hogy a vízben lévő ásványi anyagok még a fájó, fáradt végtagokra is jó hatással vannak.

De nem csak fürödni, kirándulni is lehet a környéken. A természeti látványosságok mellett Gárdonyban található Gárdonyi Géza szülőháza, de a környék kastélyai, parkjai, forrásai és jó célpontok lehetnek.

 

aktivan_a_velencei-tonal1.jpg

 

8. Dermedt világ a sziklák alatt

A Várnegyed alatt található a Sziklakórház, ami az ország legnagyobb viaszfigura-kiállításával olyan, mintha térbeli fényképeken követhetnénk végig a kórház történetét és a hadiorvoslás fejlődését. A második világháborúban és az 1956-os forradalom alatt még használatban lévő kórház hiteles emléket állít a nem is olyan régi történelmi korszaknak.

A kórház emellett atombunkerként is szolgált a hidegháború alatt, így természetesen az ezt az időszakot bemutató kiállítást is érdemes megtekinteni.

sziklakorhaz.jpg

 

9. Borkóstoló a pince hűvösében

A Budai Vár további különleges helyszíne a Királyi Borház és Pincemúzeum, ahol megpihenhet és akár a mámorban is megfürödhet az, aki a Várnegyedet bejárta. Ám nem csak borkóstolók várják a vendégeket az 1400 négyzetméterem kialakított múzeum pincecsarnokaiban, hanem a magyar bor- és gasztrokultúrát, valamint a kézműves hagyományokat bemutató kiállítások is.

A borospincék folyosóin és kazamatáin bolyongva a középkortól kezdve megismerhető a pince története a földalatti kutakkal, női rituális fürdővel és régi budai présházak valamint kiskocsmák berendezésével tarkított úton.

kiralyi-borhaz-pincemuzeum.jpg

 

10. Kapcsolódjon ki a mozik Versailles-ában!

A mozi szerelmeseinek a filmművészet hajnalának korszakát visszaidéző helyszínt, az Uránia Filmszínházat ajánlom célpontként a tikkadt melegben, ahol a lélegzetelállítóan szép és nem utolsósorban légkondicionált díszteremben pihenhetnek meg egy film erejéig, akár egy páholyban üldögélve.

 

Forrás: http://mrfoster.blog.hu/2016/08/12/11_program_ha_csak_egy_napja_van_kikapcsolodni