Visszahívást kérek!

Európai szinten is különleges Gyöngyöspata

Aktuality
Európai szinten is különleges Gyöngyöspata

Európai szinten is különleges Gyöngyöspata

2016-11-16

 

Európai szinten is különleges Gyöngyöspata

 

Díjnyertes borok, kulturális és művészeti emlékek, hagyományőrző értékek színhelye Gyöngyöspata. A Mátra déli részén levő kisváros látványosságai évről évre több turistát vonzanak.

Az erdőkkel, szőlőkkel és gyümölcsösökkel körbevett Gyöngyöspata napjainkban a Mátrai Történelmi Borvidék egyik meghatározó települése. Európában páratlan látványosság, hogy a város központjának közelében építették egykor a hét sorban elhelyezkedő pincefalut.

Emellett a város más részein láthatók régi pincesorok, így összesen négyszáz tárolóhelyet tartanak nyilván a városházán. Az önkormányzat arra törekszik, hogy jövőbeli fejlesztésekkel állítsák vissza a pincesorok régi, egységes képét. Gyöngyöspata legkiemelkedőbb látványossága a gótikus stílusú, többször átépített római katolikus templom. Ide naponta több autóbusznyi turista érkezik, hogy megtekintse a különleges műemléket, illetve a mögötte lévő tájházat. A templom főoltára európai szinten is különlegesség, miután a nyolc méter magas, úgynevezett Jessze-fa oltár ágain Jézus ősei, királyok, próféták ülnek. Az ágak fölött Mária látható a kisdeddel, a fa két oldalán pedig egy-egy angyal áll. Az oltár a XVI. században készült. Itt minden évben megtartják a Kisboldogasszony-búcsút, amelyre sokan érkeznek. Ilyenkor a Gyöngyöspatáról elszármazott családtagok is hazalátogatnak.

A híres műemlék katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)

 

A templomban őrzik és mutatják meg a vendégeknek a falu egykori szülöttjének, Nekcsei Demeternek – Károly Róbert király tárnokmesterének – a bibliájáról készült másolatot. Az eredetit 1873 óta Washingtonban őrzik. Ugyancsak itt látható a Mátyás király által a településnek ajándékozott díszes kehely is. A történelmi források szerint az egykori népszerű király Gyöngyöspatán vívta első győztes csatáját a husziták ellen. A vár helyére azonban ma már csak nemzeti színű zászló emlékeztet. Mátyás király egyébként 1460-ban mezővárosi rangot adott Gyöngyöspatának, a település 1871-ig ennek megfelelően működött.

Gyöngyöspatán az idén tizedik alkalommal rendezték meg a Péter-Páli palócnapot, melynek keretein belül népviseletbe öltözött fiatalok mutatták be a vendégeknek a patai lagzit.

A több száz érdeklődő turistának pedig hagyományos ételeket főztek – így megkóstolhatták a patai rétest, a tésztacsíkot, a gancát és a töltést, vagyis a töltött káposztát is. Mindezek mellett a galériában egy helybeli festőművész tárlatára is invitálták a vendégeket.

Gyöngyöspatán egész évben népszerű a vadászturizmus is, melyet a helyi vadásztársaság szervez a nagy területen fekvő erdőkben. A város központjában pedig panzió és étterem is található. Ott egyszerre húsz szállóvendégnek nyújtanak kényelmes feltételeket a pihenéshez. Ezenkívül még két magánszálláshely is működik, ahol harminc vendéget helyezhetnek el. Hevér Lászlóné azt is elmondta, az önkormányzat azon dolgozik, hogy növelni tudják a Gyöngyöspatára érkező vendégek tartózkodási idejét. Ezért a templom mellett lévő egyik egyházi épületben állandó kiállítást nyitnak, ahol a patai főesperesség múltját idézik fel. Ehhez támogatásért pályáznak, melynek keretében szeretnék megújítani a műemlék templom kertjét is. Azt is tervezik, hogy kegytárgyak és helyi termékek boltját nyitják meg. Ott többek között palackozott borokat, lekvárokat is árulnak majd.

 

Forrás:turizmusonline.hu