Visszahívást kérek!

Advent Szentendrén 2016

Aktuality
Advent Szentendrén 2016

Advent Szentendrén 2016

2016-11-23

 

Advent Szentendrén 2016

 

Szentendre történelmi belvárosa ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakban. Adventi vásár, szabadtéri rendezvények, változatos művészeti programok és kiállítások várják a városba látogatókat és a helybelieket. A Skanzen is színes programokkal készül az ünnepre. A korábbi évekhez hasonlóan az adventi vásár helyszíne november 27-étól december 24-ig a sétáló utcává alakított Dumtsa Jenő utca, ahol kézműves, iparművészeti és helyi termékekből lehet válogatni az elmaradhatatlan téli gasztronómiai ínyencségek mellett.

Kreatív programok

Advent minden szombat délelőttjén kreatív, kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket és szüleiket a Dunaparti Művelődési Házban, ahol a kézműves programok mellett lesz babafoglalkozás és gyurmatanoda is. December 10-én a Pest Megyei Könyvtár várja a gyerekeket karácsonyi kézműves foglalkozásra.

Hagyományok

Az adventi szombatokon, délutánonként a város óvodásai adnak műsort az Evangélikus templomnál és a Fő téren. A betlehemes játékok első alkalma november 29. Vízkereszt napján, január 6-án a Fő téri betlehemi istállónál énekkel, verssel búcsúztatják a karácsonyi ünnepkört a gyerekek. Az adventi vasárnapok estéit gyertyalángok fényesítik a Fő téren. Az adventi gyertyagyújtásoknál meghitt műsor keretében olyan személyek működnek közre, akik sokat tettek-tesznek a városért. Az adventi koszorút minden hétvégén más felekezet vezetője áldja meg. Helyi kuriózum a városban a Szamárhegyi betlehemes, melyet negyedszázada hívott életre első alkalommal szentendrei barátok, ismerősök, szomszédok alkalmi társulata. A szentestét megelőző napon megrendezett, egyszerre humoros és felemelő betlehemes játék karaktereit amatőr helyi szereplők játsszák, meglepő profizmussal. December 10-én a Ferenczy Múzeum Pajor Termében Görög advent címmel vetítéssel egybekötött előadást tartanak a görög adventi népszokásokról, hagyományokról, kiállítással és táncházzal.

Adventi barangolások

A szentendrei karácsonyi hangulatot vasárnaponként az adventi sétákon élvezhetjük. Az idegenvezetővel kísért séták résztvevői Szentendre nevezetességeit, az ünnepi díszbe öltöztetett Dumtsa Jenő utcát és Fő teret, a legjobb cukrászdákat, az adventi vásárt járják körbe, s nem hagyják ki a népszerű karácsony kiállítást sem a Bogdányi utca elején.

Képtalálat a következőre: „advent szentendrén”

Adventi forgatag

A hagyományos adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában minden nap déltől (hétvégéken délelőtt 10-től) este 9-ig tart nyitva. A város első polgármesterének nevét viselő utca hangulatos fényeiben nemcsak ajándékokat választhatunk a hozzánk legközelebb állóknak, de mindig szól a zene, és érdemes megállni a forralt bort, finom falatokat kínáló standok előtt is egy kis beszélgetésre.

Sport

A hagyományos jótékonysági Mikulásfutást december 10-én rendezik meg a Dunakorzón. A nevezési díjakból befolyt összeggel idén is a rászoruló családokat segítik.

Szilveszter és újév

Az év utolsó napját a Kistehén együttes búcsúztatja egy fergeteges koncerttel a Fő téren, s az ünnepi tűzijáték után hajnal 2-ig szól a zene, tart a tánc az utcabálon. 2017. újévi ajándék-koncerttel indul, hiszen belépődíj nélkül hallgathatjuk meg a PMK színháztermében a Fool Moon, Magyarország többszörös nemzetközi díjnyertes pop-accapella együttesének koncertjét. Elhangzik többek között „Hello.tourist!” című daluk, melyet a közelmúltban CARA-díjra jelöltek legjobb humoros dal kategóriában.

 

A téli programok vízkereszt után egészen farsangig tartanak, s amint kitavaszodik, ismét kulturális fesztivállal vár a város mindenkit, mert Szentendre minden évszakban nyitva!

 

 

Részletes program: http://www.szentendreprogram.hu/szukk/article.html?cikkid=4427

Forrás:http://iranyszentendre.hu/szentendre-telen-nyaron/